Jak zachować ciepło potraw?

W każdym barze i restauracji dochodzi do momentu, gdzie gotowe danie musi nieco dłużej poczekać na odebranie go. Jak na sali jest większy ruch lub ktoś bardzo długo zastanawia się nad wyborem z obszernego menu, kilku potraw na dziś dla siebie.

Wszystko to ma ogromne znaczenie na to, jak danie smakuje. Niektóre potrawy podawane na zimno, smakują w zupełnie inny sposób, niż te, podawane na ciepło. Dlatego w tym celu wynaleziono bemar, który ma służyć do podgrzewania gotowych dań, by podawane były klientom w odpowiedniej temperaturze. To niezmiernie ważne, by w ten sposób uratować ciepło i smak dania. Nawet, jeśli na sali są osoby bardzo marudne i niezdecydowane, to gotowe dania innych ludzi, wcale z tego powodu nie ostygną. Wprost przeciwnie. Należy tylko zadbać o działający bemar i to wszystko. Jednak, co oznacza działający bemar?

Konieczne wyposażenie bemaru

Jednym z koniecznych wyposażeń bemaru, jest grzałka, gdyż to ona powinna zapewnić współmierne działanie tego urządzenia. Dlatego też, najlepiej upewnić się, że twoja grzałka do bemaru nie zawiedzie cię podczas długiego dnia w pracy. To właśnie od niej zależy, czy bemar nie zawiedzie i będzie działać zawsze wtedy, gdy jest to potrzebne. To właśnie w takich chwilach, najbardziej potrzebne jest ciepło, by dana potrawa nie straciła swoich właściwości. Jeśli twoja grzałka do bemaru nie jest odpowiednio nagrzana, ani nie wydziela stosunkowo odpowiedniej mocy, to nie pomoże to w przypadku nagrzania gotowego dania. To bardzo ważne, by zadbać o odpowiedni stan tej grzałki za każdym razem, gdy z niej chcemy skorzystać. To właśnie od tego zależy czy wszystko jest dobrze z danym bemarem i czy sprawdzi się, podczas nawet najpilniejszych dni w restauracji. To właśnie od tego, bardzo wiele zależy. Ciepłe danie odpowiednio podane, mogę stanowić gwarancję powrotu klienta do restauracji. Najważniejsze jest, by odpowiednio przekonać do siebie klientelę i serwować dania, oraz produkty, zawsze z najwyższej półki. A do tego należy mieć działający sprzęt.

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *